Hydrogen to port

I denna rapport analyseras med utgångspunkt i vätgasens egenskaper hur denna bör transporteras till kaj. Som fallstudie används Visby hamn och de framtida vätgasdrivna Gotlandsfärjorna, Gotland Horizon och Horizon X.
Med en antagen regional produktion av vätgas och den förväntade efterfrågan av vätgas visar rapporten att en lösning där vätgas transporteras i ett pipeline-system är den effektivaste lösningen. I rapporten ges en översikt över de regler och förordningar som styr etableringen av ett pipeline-system för vätgas. Slutligen presenteras beräkningsmetoder för att dimensionera såväl pipelines som kompressorer för ett givet flöde.
Kopplat till förstudien har även ett seminarium med tema vätgashantering i hamn arrangerats i samarbete mellan Lighthouse, Stockholms Hamnar, Svenskt Marintekniskt Forum, RISE samt Uppsala universitet.
Arbetet med förstudien har gjorts av Björn Samuelsson, Uppsala universitet (projektledare), Jim Allansson, Uppsala universitet samt Ellinor Forsström, RISE. Arbetet har skett i samarbete med Christer Bruzelius, Gotland Tech Development samt Charlotta Solerud och Camilla Strümpel vid Stockholms Hamnar
-
Sjöfartens utsläpp kostar betydligt mer än tekniken som kan stoppa dem
-
EU:s vätgasauktioner öppnar dörrar för nordiska aktörer – ny runda i höst
-
Ny studie: Ammoniak det mest kostnadseffektiva bränslet i framtiden
-
Hej där...
-
Se seminariedagen Sjösäkerhet i fokus – vem gör vad och vem bestämmer? i efterhand
-
Frågan om kärnkraft avgörs inom de kommande tio åren, spår ny rapport
-
De transportpolitiska målen allt svårare att nå
-
Vattenflödessystem i batteripaket bästa brandskyddet på mindre elfärjor
-
Ny rapport analyserar EU:s sjöfartsforskning och innovation
-
Nytt koncept kan förebygga blackouter