Skip to main content
Sveriges samverkansplattform för sjöfartsforskning och innovation

Om Lighthouse

Om Lighthouse

Lighthouse är Sveriges samverkanplattform för sjöfartsforskning och innovation. Har arbetar akademi, institut, myndigheter och näringsliv tillsammans för att säkerställa en effektiv och långsiktigt hållbar, säker och konkurrenskraftig sjöfart. Vårt arbete är indelat i tre huvuduppgifter:

Forskningssamverkan och nätverk

Lighthouse skapar samverkan mellan lärosäten, näringsliv och myndigheter. Detta sker genom seminarier, match-making, förstudiesamarbeten och fokusgrupper.
Vi erbjuder och utvecklar också nätverk för diskussioner om pågående forskning, utveckling och innovation för att identifiera behov och skapa strategiskt fokus.

Program

Lighthouse har i tio prioriterade områden beskrivit utmaningar respektive behov av forskning, utveckling och innovation. Detta delges forskningsfinansiärer och andra relevanta aktörer i syfte att få den maritima sektorn inkluderad i FoI-program av mer generell eller generisk karaktär samt bidra till att skapa specifika maritimt riktade FoI-program.
Vi deltar också aktivt i arbetet att utforma de svenska inspelen till EU:s ramforskningsprogram.
Sedan mars 2019 driver Lighthouse också Trafikverkets tioåriga branschprogram Hållbar sjöfart.
Vi driver dessutom ett traineeprogram för Naval Architecs.

Kommunikation

Lighthouse synliggör och skapar intresse för svensk maritim forskning, utveckling och innovation genom hemsida, nyhetsbrev, sociala medier, pressmeddelanden, popularisering av forskning etc. Lighthouse sprider också resultat från svensk och internationell forskning och innovation inom det maritima området.

Varför gör vi det här?

Idag transporteras 90 % av alla varor till sjöss. Samtidigt väntas den globala godstransportvolymen fördubblas till 2050 – samma år som sjöfarten ska ha ställt om till fossilfrihet. Det är alltså en rejäl utmaning som inte bara sjöfarten, utan hela transportsektorn står inför. Hur ska man tillgodose den kraftigt ökade efterfrågan på transporter och samtidigt utveckla ett långsiktigt hållbart transportsystem? För att det överhuvudtaget ska vara möjligt behöver alla delar av transportsystemet förnyas i en snabbare takt än tidigare, det gäller både trafikslaget sjöfart som dess roll i hela transportsystemet.

En viktig fråga för att sjöfartssektorn ska vara konkurrenskraftig och hållbar, både på kort och lång sikt, är kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Forskning och utbildning hänger tätt ihop, och för att kunna erbjuda utbildning i framkant behövs forskning i världsklass. Forskning, innovation och kompetensförsörjning ställer i sin tur också höga krav på god utbildning – därför är utbildningen central för en hållbar maritim sektor.

Sjöfart och marin teknik – ett svenskt styrkeområde

Svenska rederier och marintekniska företag ligger långt fram vad gäller utveckling och anpassning till internationella utmaningar. Svenska akademier och institut inriktade på sjöfartsfrågor är också i yttersta framkant när det gäller forskning och innovation. Möjligheterna för innovativa företag, rederier, marintekniska företag, akademi och offentliga aktörer är betydande på en växande global marknad.

Inom Lighthouse kan vi verka tillsammans inom breda områden, från näringsvillkor och affärsmodeller till nya innovationer inom logistik, navigation, energieffektivitet och nya bränslen. Nära samarbete ger bättre förutsättningar för att nå framgång i exempelvis EU:s ramprogram för forskning och innovation – Horisont Europa.

Genom att fokusera på att bli en ännu starkare kunskapsindustri kan svensk sjöfart befästa sin position och ta en ledande roll i utvecklingen av framtidens sjöfart.