Skip to main content

Ny rapport dömer ut storföretagens och sjöfartens smutsiga transporter

08 mars 2023

De största företagen inom den amerikanska detaljhandeln släpper årligen ut flera miljoner ton växthusgaser via sjötransporter. En ny forskningsrapport uppmanar därför jättar som Walmart, Home depot, Target och IKEA att använda sin makt för att accelerera sjöfartens omställning. Forskarna anser också att gods aldrig ens ska fraktas med LNG-drivna fartyg.   

Under pandemin skapades en shoppingexplosion i USA vilket ledde till att Walmart, Home depot, Target, IKEA, NIKE, Samsung, LG, Amazon och nio företag till inom detaljhandeln blev landets störta utsläppare av växthusgaser. Tillsammans släppte de ut 3,5 miljoner ton via frakten av 4,7 miljoner containrar som nådde USA sjövägen på 1 650 fartyg. Det motsvarar ungefär koldioxidutsläppen från 754 000 bilar under ett år. Samtidigt spydde fartyg ut tillräckligt med smogbildande kväveoxid som motsvarade årliga utsläppen från sju koleldade kraftverk. Detta enligt rapporten All Brands On Deck: Top Furniture, Fashion, Retail & Technology Companies Must Act to Abandon Dirty Ships som tagits fram av Stand.earth research group och Pacific Environment och som är en del av kampanjen Ship it zero.

– Konsumenter vill ha sina varor levererade på helt fossilfria fartyg och rapporten visar att de hellre handlar hos företag med renare frakter. Vi uppmanar därför Walmart, Home Depot och alla företag som fortsätter att förlita sig på fossildrivna sjötransporter tänka om och i stället börja tävla om att få sina varor fraktade på världens första nollutsläppsfartyg, säger Madeleine Rose, rapportens huvudförfattare i samband med publiceringen.

Av de 18 företag som analyserats står tre – Walmart, Home Depot och Target – för majororiteten av utsläppen (64 procent) och Walmart och Home Depot får hård kritik för att inte ha några mål om fossilfria sjötransporter i sina klimatagendor. Flera andra, till exempel IKEA och Target, har som mål att sjötransporterna ska var fossilfria 2040. Enligt rapporten är det inte tillräckligt – målet om fossilfria sjötransporter måste sättas till 2030.

LNG (naturgas), som många ser som ett övergångsbränsle, döms också ut av rapporten. Att hundratals byggen av LNG-fartyg ligger i världens orderböcker och väntar på att byggas riskerar att göra sjöfarten fossilberoende i decennier. Utvecklingen kan dock stoppas av de storföretagen och forskarna uppmanar dem att tydligt kommunicera att de inte tänker transportera sina varor på LNG-fartyg i framtiden.

Ship It Zero är en klimat- och folkhälsokampanj för att göra världens största företags sjötransporter utsläppsfria. Företag som Walmart, Home Depot, Amazon, Target och IKEA uppmanas att gå över till 100 % fossilfria sjötransporter till 2030. Detta mål kommer att säkerställa att sjöfartsindustrin gör sin berättigade del för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader Celsius.

Till rapporten


Dela på
Senaste nytt