Skip to main content

Vad gjorde du på Donsö?

05 september 2019

Tre dagar med rekrytering, business och nätverkande är över för denna gång. Vi frågade några av medlemmarna i Lighthouse programkommitté vad de haft för sig på Donsö Shipping Meet.

Christian Finnsgård, SSPA:
– Jag har främst nätverkat. För mig har det mycket handlat om att få möjligheten att få ansikten på många som jag har mailat eller pratat i telefon med. Det är flera stycken som jag för första gången har skakat hand med. Det leder till förnyade samarbeten i framtiden. Jag har också hejat på många som jag inte träffat på flera år, den återkopplingen är också viktig.

– Jag har aldrig varit på DSM tidigare och jag tycker det har varit ett superproffsigt arrangemang. Det skiljer sig från de akademiska konferenserna som jag är van vid eftersom det pågår så mycket affärer samtidigt. Blandningen av alla olika roller är spännande liksom att se hur hela ön engageras för att det här ska hända. Som logistikforskare skulle jag säga att det här egentligen är helt fel ställe att ha det på. Men det är det som gör det så rätt, när man visar styrkan som finns i den lokala förankringen.

Per Stefenson, Stena:
– Jag har varit en del i vår monter och berättat om teknikutveckling. Det är viktigt, vi vill visa att vi är i framkant när det gäller miljökoncept och annat. Jag har också varit med på Svensk sjöfarts miljökommittémöte.

– DSM ger kontakter, man träffar shippingsamhället. Många av oss på Stena har varit på speedating. Vi är ofta kunder, det är och det är många som vill träffa oss och sälja sina grejer.

Suzanne Green, Svensk sjöfart:
– Jag har varit här i tre dagar, men mitt huvudfokus var tisdagen då Helcom Green Team, en av Helcoms subkommitéer som sysslar med grön teknik och alternativa drivmedel, hade möte. Personer från flera länder runt Östersjön pratade om hur vi kan främja den gröna omställningen. Sedan har jag minglat, pratat med folk och tycker det blir allt tydligare att alla säger samma sak: Rent tekniskt kan vi lösa många av utmaningarna men den stora frågan är hur man ska lösa det är finansiellt.

– Det är tredje gången jag är här och jag kommer definitivt tillbaka. DSM ger energi, inspel från personer som man inte brukar prata med. Man stannar och pratar med någon i fem minuter om vad som är på varandras agenda.  Alla är här, från den som lägger heltäckningsmattor på fartyg till riksdagsledamöter och ministrar. Det är sådan oerhörd blandning. Och det handlar faktiskt om affärer och möten.

Fredrik Von Elern, SMTF:
– Jag var här på måndagen. Kompetensförsörjningen står högt upp på vår agenda och det var väldigt roligt att se har redarna engagerat sig och hur de ställer upp med sina fartyg. Lite synd att det var så snabbt påkommet. Vi hade kunnat göra något med vår marintekniska industri. Vi måste kunna nå de som vill greja och pilla med båtarna också och visa att det intresset finns i Sverige. Kompetensförsörjningen viktig. Vi står och faller med den.


Dela på