Skip to main content

Adam blev mästare på att vara ny på jobbet

26 april 2021

Möjligheten att få testa på olika jobb lockade. Ett drygt år och fyra företag senare konstaterar Adam Andersson att förväntningarna på Traineeprogrammet infriades. Sedan april är han strukturberäknare på MacGregor.

– Jag räknar på om ramper och andra lasthanteringslösningar är tillräckligt starka när det kommer till hållfasthet, säger Adam Andersson.

Han stortrivs med det nya jobbet på MacGregor. Att han har det beror på två saker. För det första fick han som ny Lighthousetrainee testa på och upptäcka att han gillade jobbet och företaget under några månader hösten 2019. För det andra gillade hans chef hans prestation.

– När de hade en annons ute hörde han av sig. Utan den kontakten tror jag inte att jag hade haft det här jobbet.

Adam Andersson hörde talas om Lighthouse Traineeprogram när han läste till sjöingenjör och skeppsbyggare på Chalmers. Det var ett bra sätt att få en inblick i branschen och skaffa sig kontakter på, sa tidigare chalmerstudenter. Och hans egen traineeperiod tyckte han infriade förväntningarna trots att coronapandemin satte käppar ihjulet.

– Det blev lite annorlunda än vad jag räknat med, men det kunde ingen rå för. Jag gick miste om en period utomlands. Jag skulle vara i Norge under en omklassning av en plattform för Floatel, men vi fick inte resa dit på grund av restriktionerna.

Lite tur i oturen hade han ändå. Precis innan pandemiutbrottet var han fem veckor vid varvet i Weihai Kina där Stenas senaste nybygge höll på att färdigställas.

– Jag var där både för MacGregor och Stena Teknik. Jag bytte hjälm på varvet, vilket var lite unikt. Först arbetade jag för en leverentör av utrutsning och sedan för beställaren av fartyget.

Tiden i Kina var lärorik och väldigt annorlunda. Arbetsmiljön är inte som i Sverige och det var svårt att kommunicera.

– Det var den största utmaningen. Jag kunde ingen kinesiska och de kunde i regel inte någon engelska. Jag fick kommunicera med hjälp av en app. Men det mesta var spännande i Kina. Jag fick vara med på sea trials för Stena Edda. Det var väldigt roligt att få vara med och se alla tester.

Under sin traineeperiod arbetade Adam Andersson inom fyra olika företag – MacGregor, Stena, Floatel och SSPA. Det gjorde honom till en ”mästare på att vara ny på jobbet”. Jo, det är nog det som han främst har tagit med sig – en förmåga anpassa sig till nya företag, miljöer och personer. Och så kontakterna förstås. Efter att han avslutat sin traineeperiod arbetade Adam Andersson några månader på Göteborg eEnergi innan den där påringningen från hans tidigare chef på MacGregor kom. Klart han rekommenderar andra att söka traineeprogrammet.

– Möjligheten att få testa på olika saker är ovärderlig om man inte riktigt vet vad man ska satsa på. Det visste inte jag, men efter traineeperioden vet jag flera saker jag kan tänka mig att jobba med.

Related content: Lighthouse Traineeprogram


Dela på