Så påverkas svensk sjöfart av kriget i Ukraina

05 oktober 2022

Ukrainakriget har inte fått någon direkt påverkan på svensk sjöfart, men sanktionerna mot Ryssland har bland annat lett till högre bränslepriser och problem med bemanning. Det skriver Transportstyrelsen i en ny rapport.

Inga svenskflaggade fartyg eller sjömän med svensk behörighet har blivit fast i krigsområdet. Det är inte så konstigt. Sjötrafiken mellan ryska och svenska hamnar var relativt liten redan före kriget och endast ett fåtal av sjöpersonalen ombord på svenskflaggade fartyg kommer från Ryssland eller Ukraina, skriver Transportstyrelsen.

Däremot har den svenska sjöfarten har påverkats indirekt av kriget i Ukraina.

– Trots att svenska rederier inte har någon utbredd verksamhet i Svarta havet, har de påverkats indirekt av kriget, bland annat genom de sanktioner som har beslutats och problem med bemanning. Dessutom har de ökade bränslekostnaderna gjort sjötransporter dyrare, säger Erika Persson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

I början av april infördes sanktioner som förbjuder hamnar inom EU att ta emot fartyg som är registrerade under rysk flagg. Sedan dess har endast ett undantag beviljats och det var för ett svenskt företag vars fartyg var registrerat under rysk flagg.

Till rapporten


Dela på

NYHETSBREV

Missa inte vårt nyhetsbrev så att du kan hålla dig uppdaterad så fort det kommer något nytt.


OM LIGHTHOUSE

© LIGHTHOUSE.NU
Publisher: Åsa Burman
info@lighthouse.nu

Integritetspolicy / dataskyddspolicy

POSTADRESS

Chalmers tekniska högskola AB
Lighthouse
412 96 Göteborg, Sweden

BESÖKSADRESS

Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3A
Göteborg


Lighthouse är en neutral samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation inom den maritima sektorn.

Webbplats av Joomlaproffs.se