Skip to main content

Storslam för M/T Tern Ocean på belöningsdagen

09 Maj 2019

Fyra arbetsbelöningar och ett hedersomnämnande. När Stiftelsen Sveriges Sjömanshus under pompa och ståt delade ut årets belöningar gick inte mindre än fem priser och lika många trumpetsaluter till M/T Tern Ocean.

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus har sedan 1977 delat ut belöningar till sjömän som gjort insatser för att förbättra arbetsförhållanden och fritid till sjöss. I år delar man ut 42 belöningar på sammanlagt 596 000 kronor.

- Det här handlar om innovationskraft och utvecklingspotential. Det är så här det ser ut i verkligheten på våra svenska båtar, sa Karl Karell, stiftelsens tillträdande kanslichef och tillika granskningsgruppens ordförande, innan prisceremonin drog igång i Sjöräddningssällskapets lokaler i Långedrag.

Bland pristagarna fanns många exempel på uppfinningsrikedom. Ofta handlade det om fiffiga verktyg och lösningar som gjort ett ofta smutsigt och tungt arbete lite lättare, smartare och mindre riskfyllt. Som en specialtång, ett verktyg för att låsa en centripetalpump och en anordning för enklare bunkring. Med dessa gjorde fartygsingenjörerna Filip Westlund och Edward Lundin från M/T Tern Ocean hattrick på belöningsdagen. Men inte nog med det. Ett par kolleger gjorde sitt, skapade en småkabelsamlare och kammade hem ytterligare en arbetsbelöning till fartyget vilket medförde att M/T Tern Ocean tilldelades ett hedersomnämnande och 20 000 kronor för sitt aktiva deltagande i stiftelsens belöningsarbete. Storslam till M/T Tern Ocean alltså!

Bland pristagarna fanns också de som stack ut – Simon Aristofanous Kullenberg, ekonomibiträde på M/S Birka Stockholm, belönades till exempel för att ha skapat personalhälsosatsningen ”Birkas viktutmaning Biggest looser” medan Dag Wetterholm, överstyrman på M/S Stena Jutlandica, belönades för att ha infört en sopsorteringsmetod som fått ”matrester från färjor att värma bostadshus”.

– Förut slängde vi väldigt mycket matavfall i den vanliga sophanteringen, och det kostade ungefär 900 kronor per ton att forsla bort det från kajen. Nu är vi fem fartyg som sorterar matresterna. Det spar mycket pengar och så blir det biogas istället. Det tycker jag är käckt, sa Dag Wetterholm.

Många goda idéer och uppfinningar presenterades under ceremonin. Av män.  Det enda priset som gick direkt till en kvinna var litteraturpriset på 20 000 kronor, vilket först delas ut under bokmässan i september. I övrigt fanns en kvinna representerad bland arbetsbelöningarna.

– IMO:s tema för 2019 är empowering women in the maritime community, det vill säga IMO har beslutat att det här året ska ägnas åt kvinnliga sjömän, konstaterade Cecilia Östermalm i stiftelsens granskningsgrupp i ett slags slutanförande.

Hon uppmanade därefter alla att ”gå hem” och uppmuntra kvinnorna i branschen att presentera idéer och lösningar för stiftelsen.

– Tittar vi i svenska sjömansregistret ser vi att ungefär 30 procent av alla svenska sjömän är kvinnor. 53 procent av dessa jobbar med serviceyrken, hotell, restaurang, bar, städ, lager och så vidare. Och det är förstås vår önskan att detta speglas även i arbetsbelöningarna.

Läs mer om belöningarna


Dela på