Skip to main content

Första kursboken om sjöfart och miljö

02 mars 2016

Bristen på kurslitteratur inom miljöområdet skulle åtgärdas med ett kompendium – men resulterade i en bok. Snart släpps den första heltäckande kursboken om sjöfart och miljö, skriven av forskare på sjöfart och marin teknik. Den 19 april anordnar Lighthouse ett bokreleasemingel i samband med ett seminarium om energieffektivisering.

– Det här är ett resultat av Lighthouse i högsta grad, vår forskningsavdelning har ju kommit till som verksamhet tack vare Lighthouse, säger biträdande professor Karin Andersson som varit med och drivit bokprojektet.

”Shipping and the Environment – Improving Environmental Performance in Marine Transportation” handlar dels om miljöpåverkan från sjöfart i allmänhet, dels vad man kan göra åt det. Den innehåller kapitel om bland annat vatten, luft, buller, marina organismer, bränslen och olika sorters tekniker för energieffektivisering.

– Vi liksom i alla andra miljökurser saknade litteratur. Vi tänkte skriva ett kompendium, men det bara växte och växte tills det till slut blev en bok, säger biträdande professor Karin Andersson som tillsammans med forskaren Selma Brynolf varit med och drivit projektet från start.

– Det var många som pratade om att vi behövde skriva en bok. Det kom från lite olika håll, så vi bestämde oss för att göra det, säger Selma Brynolf.

Använt material från egen forskning
Arbetet med boken har varit omfattande och pågått i nästan fyra år. Selma Brynolfs bidrag är texter om framtida marina bränslen, metoder för att utvärdera miljöpåverkan från sjöfart och en utblick framåt om hur sjöfarten kan göra mindre påverkan på miljön. Hon har även varit sammanhållande för den stora gruppen författare. Det är alltifrån naval architects till marinbiologer som arbetar eller har arbetat på institutionen för sjöfart och marin teknik.

– Det är fantastiskt kul att vi lyckades och fick ihop det med så många författare. Det hade inte blivit en bok utan dem. Alla har varit väldigt positiva trots att det varit ett sidoprojekt – alla ville verkligen att det skulle bli en bok, säger Selma Brynolf.

Karin Andersson har bidragit till flera kapitel om bland annat människan och havet, reningsteknik och miljömanagement.

– Vi hoppas att den ska ge en större förståelse till varför man gör saker och inte bara att man måste följa regelverk. Sedan tror jag att den kommer kunna fungera som uppslagsverk, det underlättar att ha en hel text där alla sambanden finns, säger Karin Andersson.

Börjar användas på miljökurserna i vår
Bokens bredd gör att den kan användas både inom kandidatprogram och mastersprogram, men även i doktorandkurser. Boken ska börja användas inom miljökurserna på sjöprogrammen med start redan nu i vår.

Boken ges ut på bokförlaget Springer och kommer att finnas tillgänglig på nätet både som inbunden bok och som en billigare variant utan färgbilder.

– Nu ska jag jobba ikapp med allt annat. Jag ska bland annat titta mer på elektrobränslen och om de kan vara något för sjöfarten. Vi nämner det litegrann i boken också, säger Selma Brynolf.

Text och foto: Katarina Wignell, Chalmers Sjöfart och marinteknik.

FAKTA


Dela på