Skip to main content

Från Lighthouse traineeprogram till Stena Teknik

12 oktober 2018

Efter ett år på tre olika maritima arbetsplatser börjar Lighthousetraineen Claes Tretow i dagarna sin anställning på Stena Teknik. En anställning som han tycker han har traineeperioden att tacka för.

Lighthouse traineeprogram ger varje säsong två nyutbildade Naval Architects chansen att testa flera olika maritima arbetsplatser. Syftet med traineeprogrammet är bidra till kompetensförsörjningen inom den maritima sektorn och ge en attraktiv väg till arbetslivet.

Under sitt traineeår har Claes Tretow tillbringat fyra månader vardera på Alfa Laval, Stena Teknik och Transportstyrelsen.
- Det har varit en bra mix av både teoretiskt och praktiskt arbete som har innefattat bland annat produkttester, projektledning, programmering, skeppsbyggnad på varv och mycket mer, säger Claes Tretow.

Traineeprogrammet koordineras av Lighthouse och tillsammans med de deltagande företagen sätts ett skräddarsytt program ihop för varje trainee. Vanligtvis ingår även en utlandsperiod som Claes tillbringade på ett varv i Kina.
- Jag hade en bild innan att skeppsbyggnad och sjöfart handlar om teknik, men det är så mycket mer som innefattas i scoopet med rederier, tillverkare, varv, myndigheter, klassningssällskap, provning och forskningsinstitut osv. Traineeprogrammet ger en bra bild av hur saker och ting hänger ihop och som trainee får man chansen att ställa dom där grundläggande frågorna och folk är hjälpsamma och svarar gärna.

Vad har du för råd till framtida traineer?
- Man bör ha visst tålamod och kunna vara självständig i sitt arbete. Man måste ta tag i sina arbetsuppgifter, inte vara rädd för att fråga om hjälp och inte vara rädd för att träffa nya människor dagligen.

Varför ska man söka?
- Är man skeppsbyggare och vill jobba inom branschen finns det inget bättre jobb/ingångsjobb, säger Claes Tretow.

Hur ser du på framtiden och din nya arbetsgivare?
- Det är mycket som händer i branschen de kommande åren vilket är spännande att vara en del av. Stena är ett fantastiskt företag med många möjligheter.

Den 15 december öppnar ansökningsperioden för nästa traineeprogram 2019/2020. För att kunna söka till traineeprogrammet ställs följande krav:
• Master of Science in Naval Architecture från Chalmers tekniska högskola, Göteborg, eller Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm
• Bra konversationsförmåga och förståelse på svenska.
• Utmärkta kunskaper i engelska, både i tal och skrift
• Max ett års arbetslivserfarenhet efter examen
• God kommunikationsförmåga med förmåga att nätverka och bygga relationer

Mer information om traineeprogrammet


Dela på