Skip to main content

Nästa generation kliver ombord

27 Maj 2019

500 barn klev ombord när Sirius firade 25 år med öppet hus på Donsö. Toppmoderna och miljöanpassade nytillskottet Mercurius och LNG-bunkringsfartyget Coralius fick säkert en och annan att drömma om en framtid på sjön.

”Med full last väger Mercurius mer än Eiffeltornet”. ”Mercurius släpper ut nästan fem gånger mindre mängd koldioxid per fraktad ton last än de bränslesnålaste lastbilarna”.  Sådant fick barn i olika storlekar lära sig längs den snitslade banan ombord på Mercurius. De hann också med en del annat –som att klämma på den senaste tekniken, se hur flott en kapten bor och imponeras av den förträffliga utsikten från bryggan. Jonas Backman, vd för Sirius Shipping, berättar att det är en mycket medveten satsning att bjuda in skolklasser från förskoleåldern och upp till gymnasiet när man firar sina 25 första år.

– Det är bland annat därför vi gör det här. Barn och ungdomar måste få se vad vi jobbar med så att de får klart för sig att sjöfarten är en spännande industri. Vi måste väcka intresset tidigt så att rekryteringen av nästa generation säkerställs, säger han och vill passa på att göra reklam ett annat event.

Den 2 september, dagen innan Donsö Shipping Meet, arrangeras en rekryteringsdag kallad Dag noll där ungdomar och studie- och yrkesvägledare bjuds ut till Donsö för att lära sig mer om branschen och att det finns en mängd yrken att välja på –  sjökapten, ekonom, sjöingenjör, kommunikatör, logistiker, matros…

- Vi bjuder in 20 000 ungdomar, åttor och nior från grundskolan och tvåor och treor från gymnasiet. Vi klarar att ta emot 3 500 som vi ska få ut med Styrsöbolagets båtar från Stenpiren, Fiskebäck och Saltholmen. Tankbåtar, kustbevakningen, polisen, sjöräddningen militären – alla kommer finnas här.

Vad finns det att säga om 25-åringen Sirius då? Jo, enligt Jonas Backman är man unika för att man satsat på att jobba med de ledande energibolagen och på distribueringsfartyg som kör mellan deras depåsystem.
– Vi anpassar sig efter kundens ändamål och önskemål hela tiden, även när det gäller byggnation och miljökrav. Vi hade inte kunnat driva den business vi gör om vi inte anpassat oss efter de miljökrav som kunden, myndigheter, ja världen kräver.

Sirius har 14 fartyg i sin flotta. I koncernen ingår även Sirius Chartering och Vald. Andersons Shipagency.


Dela på