Tar sikte på framtiden

I torsdags hölls arbetsmarknadsmässan ZMART på Chalmers. En lyckad tillställning för Lighthouse och sjöfarten, enligt Lighthouse koordinator Caroline Ferning. Framför allt fick många kandidatstudenter upp ögonen för att de kan vara med och utveckla framtidens sjöfart.
Caroline Ferning minns vad som lockade på arbetsmarknadsmässor när hon själv var student. Därför satte hon upp en måltavla på Lighthouse utställningsplats. Tanken var att den som lyckades skjuta till sig en topp fem-placering med en Nerf-pistol skulle få en goodiebag i pris. Men det var förstås svårt att inte ge andra som gjorde tappra försök och som sen undrade över Wallenius jättelika segel eller något annat som flimrade förbi på skärmen intill. Redan efter knappt två timmar var de 40 goodiebagsen med olika sjöfartsprylar slut.
– Många kom också tillbaka och ville testa igen. Det blev mer av ett häng vilket gjorde att det blev ganska avslappnad atmosfär vilket vara bra för samtalen, säger Caroline Ferning.
Hon var på plats tillsammans med den före detta Lighthouse traineen Erik Blackert som numera är anställd på Wallenius Marine – inte bara för att marknadsföra Lighthouse traineeprogram utan också för att slå ett slag för sjöfartsutbildningarna i stort.
– Det är ju bara en handfull som läser naval architecture på Chalmers så dels handlar det om att få studenter från andra masterprogram att få upp ögonan för vårt traineeprogram, dels handlar det om att få in kandidatstudenter på naval architecture-spåret.
Det gick över förväntan. Fler än hundra studenter intresserade sig. Många som läser maskin eller automation och mekatronic kom till exempel fram till Caroline och ville veta mer.
– Jag frågade om det var någon speciell bransch eller inriktning som lockar: Nej, svarade de. De var helt enkelt intresserade av cool och häftig teknik som kan appliceras på vad som helst. Många hade inte tänkt på att sjöfarten finns som en möjlighet, men när de fick höra vilka teknikutmaningar som branschen står inför tyckte de att det lät superkul.
Caroline Ferning tror dock inte att det betyder att många nu plötsligt kommer att välja en framtid inom sjöfarten.
– När jag frågade var de tror att de kommer att jobba svarade de ”det blir väl i något av de gamla vanliga företagen”. Så tror jag att det är, det är i de företag som etablerat sig under lång tid på sådana här mässor som studenterna hamnar. Därför måste vi fortsätta med det här. Det gäller att nöta och tjöta.
-
Nu kan HullMASTER fixa fartygsskrov i hela Europa
-
I framtiden skräddarsys farleden i realtid
-
Nytt koncept för vätgasbunkring har testats framgångsrikt
-
Delade radardata kan göra isbrytning mer effektiv
-
Virtuella vajrar kan höja säkerheten och minska personalbristen
-
Hubb med driftsdata från fartyg kan utveckla sjöfarten
-
Ny europeisk samarbetsplattform för inlandssjöfart
-
Storleken spelar roll
-
Nya regler och åtgärder – det här gäller för 2025
-
EU-rapport: Sjöfarten måste göra mer för att minska utsläppen