Skip to main content

Varmt välkommen till Lighthouse två nya traineer

14 juni 2016

Lighthouse traineeprogram ger nyexaminerade skeppsbyggare från Chalmers och KTH chansen att tillbringa ett år hos ett flertal företag i den maritima sektorn. Nu skickar vi ut två nya traineer, Egil Gustafsson och Karl Laanemets till Stena, Floatel, Alfa Laval, TTS Marine, SSPA och Transportstyrelsen.

Lighthouse traineeprogram ger nyexaminerade skeppsbyggare från Chalmers och KTH chansen att tillbringa ett år hos ett flertal företag i den maritima sektorn. Nu skickar vi ut två nya traineer, Egil Gustafsson och Karl Laanemets.

Karl Laanemets från Strömstad har läst mastersprogrammet Naval Architecture and Ocean Engineering på Chalmers i Göteborg.

-I och med att jag satt som ordförande i FCS (Föreningen Chalmers Skeppsbyggare) kom jag att prata med både Lisa och Victor som suttit som ordförande tidigare. Båda två har gått igenom Lighthouseprogrammet och de rekommenderar det varmt. Jag tyckte det lät som en fantastisk möjlighet att kickstarta karriären efter studierna. Att få nätverka inom flera olika företag, och ta med erfarenheterna från olika branscher känns som ett mycket bra sätt att bli en så bred och kompetent skeppsbyggare som möjligt, säger Karl Laanemets.

Hans traineekollega är Egil Gustafsson från Norrtälje som just avslutat programmet Nordic Master in Maritime Engineering. Det är ett mastersprogram i samarbete med Nordens teknologiska universitet och Egil har tillbringat sin tid på KTH i Stockholm och Danmarks Tekniska Universitet, DTU.

- Jag ser det här som en extremt bra möjlighet att lära känna branschen, att få en bra inblick i de olika spelarna. Sen var jag sugen på en traineeplats i sig, att få prova på olika uppgifter under en kortare tid. Jag vill lära mig mer om den maritima branschen, suga upp kompetens från de olika företagen och det handlar också mycket om personlig utveckling, säger Egil Gustafsson.

Hoppas på en maritim karriär
Egil är en duktig seglare som har tävlat i VM i offshore kappsegling, i klassen ORCi. Han kommer tillbringa sitt år som Lighthousetrainee hos TTS Marine, SSPA och Transportstyrelsen. En månad av traineeperioden kommer han vara i Korea.

- Det ska bli kul att få se varven i Korea, där byggnationen händer, säger Egil Gustafsson.

Både Egil och Karl hoppas på en framtid inom den maritima industrin. Karl Laanemets kommer tillbringa sitt år hos Alfa Laval, Stena och Floatel.

- Stena har för mig känts som en attraktiv arbetsgivare länge, och Alfa Laval är världsledande på många områden, vilket såklart är jättehäftigt! Slutligen är Floatel ett väldigt spännande företag som jag inte hört så mycket om innan, så det kommer bli en ny och säkerligen trevlig bekantskap. Min förhoppning med programmet är att det kommer ge mig en konkurrenskraftig kompetens på en just nu rätt tuff marknad. Jag hoppas även att jag kan använda den kompetensen till att bidra till ett mer effektivt skeppsbyggande i mitt framtida yrkesliv, säger Karl Laanemets.

Text och foto: Andreas Kron
  


Dela på