EU-rapport: Sjöfarten måste göra mer för att minska utsläppen

Europas sjöfartssektor gör framsteg mot ökad hållbarhet men måste anstränga sig mer. Stora satsningar på forskning och innovation är helt avgörande om EU:s klimat- och miljömål ska nås, skriver Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA) och Europeiska miljöbyrån (EEA) i en ny rapport.
Förra veckan publicerade Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA) och Europeiska miljöbyrån (EEA) gemensamt den andra upplagan av The second European Maritime Transport Environmental Report (EMTER) som granskar sjöfartssektorns utsläpp och utveckling för att nå EU:s klimat- och miljömål.
Enligt rapporten står sjöfarten för 14,2 % av EU:s transportrelaterade koldioxidutsläpp, vilket förstås placerar den efter vägtransporterna men nästan i nivå med flyget. Dessvärre går det inte heller åt rätt håll. Med undantag för pandeminåret 2020 har sjöfartens koldioxidutsläpp ökat år för år sedan 2015 även om utsläppen per fraktad enhet minskat.
Mellan 2018 och 2023 har dessutom sjöfartens metanutsläpp mer än fördubblats och utgjorde 26 % av transportsektorns totala metanutsläpp år 2022. Detta främst på grund av den ökade användningen av flytande naturgas (LNG).
Utsläppen av kväveoxider (NOx) från sjöfarten har också ökat med cirka 10 % inom hela EU mellan 2015 och 2023 och sektorn stod 2022 för 39 % av transportsektorns NOx-utsläpp.
– Rapporten speglar det akuta behovet av att sjöfartssektorn intensifierar sina ansträngningar för att minska sitt koldioxidavtryck och annan miljöpåverkan, säger Leena Ylä-Mononen, EEA:s verkställande direktör.
Sjöfartens har också en betydande och ökande påverkan på havsmiljön genom föroreningar från oljeutsläpp och utsläpp av avloppsvatten samt genom undervattensbuller.
– Våra vatten är under press från klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, misskötsel och föroreningar. Därför kommer jag att lansera en EU-strategi för att skydda våra vatten. Vi behöver ett paradigmskifte i hur vi värderar vatten, för att bevara vattenkvalitet och kvantitet samt stärka konkurrenskraften inom vår vattenindustri. Vi behöver ett ’källa till hav’-perspektiv, eftersom aktiviteter till havs är nära kopplade till dem på land, säger Jessika Roswall, EU-kommissionär för miljö, vatten och cirkulär ekonomi.
Rapporten understryker också ”den avgörande rollen som forskning och innovation spelar för att möjliggöra sjöfartssektorns omställning mot miljömässig hållbarhet. Betydande EU-investeringar driver på utvecklingen av rena teknologier inom olika områden, såsom förnybar energi, väte och koldioxidinfångning.”
Här hjälper också ny EU-lagstiftning till. Förra året införlivades sjöfarten i EU:s utsläppshandelssystem (ETS) och intäkterna därifrån finansierar Innovationsfonden, ett av världens största program för lågutsläppsteknologier, där över 300 sjöfartsrelaterade projekt redan har fått stöd. I januari trädde också FuelEU Maritime i kraft vilket successivt kommer att skärpa gränsen för växthusgasintensiteten i drivmedel som fartyg använder.
Rapporten nämner också att allt fler fartyg utrustas med alternativa bränslesystem, och att batterianvändningen väntas fördubblas de kommande åren. Antalet fartyg som drivs med metanol är fortfarande lågt men ökar, liksom användningen av vindkraft och vätgas.
-
Från redo till förändring – så ska den sociala hållbarheten förbättras
-
Nu kan HullMASTER fixa fartygsskrov i hela Europa
-
I framtiden skräddarsys farleden i realtid
-
Nytt koncept för vätgasbunkring har testats framgångsrikt
-
Delade radardata kan göra isbrytning mer effektiv
-
Virtuella vajrar kan höja säkerheten och minska personalbristen
-
Hubb med driftsdata från fartyg kan utveckla sjöfarten
-
Ny europeisk samarbetsplattform för inlandssjöfart
-
Storleken spelar roll
-
Nya regler och åtgärder – det här gäller för 2025