Skip to main content
Sveriges samverkansplattform för sjöfartsforskning och innovation

Från redo till förändring – så ska den sociala hållbarheten förbättras


Från redo till förändring – så ska den sociala hållbarheten förbättras

17 mars 2025

Ledarskapsutbildningar, mentorprogram för kvinnor, policylabb och till och med en egen akademi – den andra fasen av forskningsprojektet Redo, finansierat av Trafikverket, har gjort verkstad av idéerna om att förbättra den sociala hållbarheten till sjöss.

”För att branschen ska kunna möta framtida kompetensbehov måste sjöfarten bli ett attraktivt yrkesval för fler än vad det är idag. När vi säger att sjöfart är för alla, måste det också upplevas så, och det kräver ett aktivt arbete för att skapa en inkluderande arbetsplatskultur.” Så beskriver forskarna bakom Redo-projekten den utmaning de har arbetat intensivt med under flera år.  I det första Redo-projektet, Drivkrafter och hinder för kvinnor till sjöss (2021), identifierades flera problem relaterade till arbetet för att göra sjöfarten mer jämställd.

– Det största hindret var den sociala arbetsmiljön, ett problem som vi insåg också påverkar alla – inte bara kvinnor. Inför Redo2 beslutade vi därför att utveckla verktyg för att stärka den sociala arbetsmiljön, säger Cajsa Jersler Fransson på Sjöfartsverket, en av nyckelpersonerna bakom Redoprojekten.

Under Redo2 har arbetet delats upp i fem olika arbetspaket, berättar hon. Varje paket representerar en nyckel till en hållbar arbetsmiljö. Det första paketet fokuserar på ledarskap och dess koppling till psykologisk trygghet. Inom ramen för detta utvecklades en ny ledarskapsutbildning för sjöbefäl vid Chalmers.

– I paket två skapade vi en metod för trygga rum för samtal. Vi jobbade mycket med hur normer i samhället påverkar, speciellt könsnormer – om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad värld, hur man ser på våld i ett bredare perspektiv. Metoden grundas på

ett gemensamt ansvar att gå från tystnadskultur till samtalskultur och att börja se

kopplingen mellan fysisk och känslomässig säkerhet ombord på ett fartyg.

Arbetspaket 3 kallas Årshjulet och innefattar tolv övningar för samtal om arbetsmiljön ombord. Tanken är att befäl och personal ska genomföra övningarna tillsammans.

– Sjöfarten är varken bättre eller sämre än andra branscher, men vi har en särskild utmaning i att vi inte kommer hem på kvällen. Det innebär att man inte får någon avlastning från familj eller vänner. Dessutom är det svårt för utomstående att förstå den miljö vi arbetar i. På andra arbetsplatser kanske man hyr in konsulter för att prata om arbetsmiljön, men det fungerar inte inom sjöfarten. Därför har vi velat utveckla material som man kan använda direkt ombord, säger Cajsa Jersler Fransson.

Arbetspaket 4, Stödjande strukturer för kvinnor till sjöss, är det enda som har haft kvinnor som målgrupp. Inom detta har man deltagit i flera samarbeten, bland annat har ett mentorsprogram skapats tillsammans med WISTA Sweden där adepter och mentorer träffas under ett år för att stärka den enskilde individen i sin yrkesroll.

– Vi har hjälpt till med att få igång olika initiativ, bland annat på Chalmers där Redo2 varit med i framtagandet av en arbetsmiljödag för de studenter som skall åka ut på sin första praktik, och på NOS där Redo2 arrangerade workshops vid initiativet Equality in shipping.

I det femte paketet drev man ett policylabb tillsammans med Chalmers kallat Livspusslet för ombordanställda föräldrar.

– Känslan är att det är svårt att komma tillbaka till sjöfarten efter att man har fått barn, vilket vi trodde berodde på att man förlorade sina behörigheter. Men det visade sig handla mer en kulturfråga – om livspusslet, föräldraledighet och allt kring det.

Redo2 har arbetat fram många konkreta resultat, redo att implementeras i olika organisationer och företag. För att underlätta detta startades ett nytt projekt, Redo Academy, där de utbildningar som utvecklades i Redo2 ingår tillsammans med ytterligare kurser (totalt åtta utbildningar) som identifierats som viktiga för målgruppen.
Cajsa Jersler Fransson påpekar att mycket har hänt sedan det första Redo-projektet startades, men att det fortfarande återstår mycket att göra. När Redo3 nu planeras är det tydligt att det krävs bättre praktiska och långsiktiga förutsättningar för att jämställdhets-, mångfalds- och inkluderingsfrågor ska integreras på djupet i sjöfartsorganisationer.

– På ledningsnivå har de flesta fattat att frågorna är viktiga, men det är inte säkert att man vet hur man ska arbeta med dem. Dessutom ser vi nu en backlash där till exempel Sjöfartsverket inte längre vill jobba med dessa frågor. Den stora utmaningen är nu att hålla i.

REDO2 har finansierats av Trafikverkets sjöfartsportfölj och har pågått 2022-2024 under ledning av RISE. Övriga partners är Sjöfartsverket, Föreningen Svensk Sjöfart, organisationen MÄN och  Chalmers University of Technology.

Jenny Lööf på RISE har varit projektledare.


Dela på