Skip to main content
Sveriges samverkansplattform för sjöfartsforskning och innovation

Nu kan HullMASTER fixa fartygsskrov i hela Europa


Nu kan HullMASTER fixa fartygsskrov i hela Europa

13 mars 2025

För ett par år sedan kunde forskare vid Chalmers visa att fartygsägare som använder silikonfärger i Östersjön både sparar pengar och skyddar miljön. Detta tack vare HullMASTER – ett verktyg som utvecklats inom Trafikverkets branschprogram Hållbar sjöfart, som Lighthouse driver. Nu har verktyget anpassats för att användas i fler europeiska vatten, och intresset för det växer snabbt.

Inom sjöfarten är det ingen hemlighet att ett rent skrov är avgörande för både ekonomi och miljö. Redan en måttlig algpåväxt kan öka bränsleförbrukningen med minst 10 procent – en siffra som snabbt blir en dyr historia för rederierna och dessutom bidrar till onödiga utsläpp. Att hålla skrovet rent på ett sätt som är både kostnadseffektivt och miljövänligt är dock långt ifrån enkelt.

För rederier handlar det inte bara om att räkna på priset för antifoulingfärger och hur ofta torrdockning och undervattensrengöring behövs. Det handlar också om att väga in de miljömässiga konsekvenserna av valen. Traditionella antifoulingfärger, som ofta innehåller giftiga ämnen som koppar och zink, läcker dessa direkt ut i havet och skadar den marina miljön. Idag finns dock miljövänligare alternativ – silikonbaserade foul release-färger. Dessa skapar en slät yta som gör att påväxten släpper vid hög fart, men de är dyrare att applicera och kräver noggrann rengöring vid ommålning.

Men ett fartygs utsläpp styrs förstås inte bara av vad som målas på skrovet. Förutom färgval och underhåll spelar faktorer som motor, bränsle, avgasrening och faktiskt även rutt en stor roll. Dessutom varierar skrovpåväxtens intensitet beroende på var i världen fartyget befinner sig, och giftutsläppen påverkas av både vattnets temperatur och salthalt. Det finns dock ett verktyg, HullMASTER (Hull Maintenance Strategies for Emission Reduction), som hjälper till att lösa denna komplexa ekvation. För två år sedan kunde Erik Ytreberg, forskare på Chalmers som lett forskningsprojektet HÅLL, berätta vad HullMaster rekommenderade för färg för trafik i Östersjön.

– När vi jämför koppar- och silikonfärger ser vi att silikonfärger inte bara ger miljövinster – kostnaden blir generellt sett också lägre över tid för redare som använder dem. Det är alltså en vinn-vinn-situation, sa han då.

HullMASTER (Hull Maintenance Strategies for Emission Reduction) utvecklades först för Östersjöregionen, men i ett uppföljande projekt, benämnt HÅLL 2, har verktyget vidareutvecklats för andra europeiska vatten.

– Vi har målat plexiglaspaneler med olika typer av båtbottenfärger och exponerat dem i vatten i upp till ett år, samtidigt som vi fotograferat dem varje månad – på svenska västkusten, Nordsjön, Atlanten, Medelhavet och till och med Svarta havet. Vi har data från ett tiotal stora hamnar och kan nu skräddarsy lösningar för europeisk sjöfart.

Flera av de stora hamnarna i Europa ligger vid flodmynningar med bräckt vatten, ibland nästan sötvatten, förklarar Erik Ytreberg.
– Där blir påväxten mindre. Om man enbart trafikerar mellan två eller tre sådana hamnar kan man enkelt optimera lösningen med HullMaster.

I takt med att HullMaster har utvecklats har intresset ökat. På konferenser och evenemang om antifouling har både färgbolag, rederier och myndigheter deltagit och ställt frågor.
– Klassningssällskapen har också engagerat sig, och vi har haft uppföljningsmöten med dem då de är intresserade av att hållbarhetsklassa båtbottenfärger. Även Transportstyrelsen har visat stort intresse för HullMaster och ser på sikt att det kan användas som underlag i IMO:s olika undergrupper, säger Erik Ytreberg.

HÅLL-projekten och HullMaster har också gynnat forskningsmiljön.
– Från början var det två seniora forskare, en doktorand och en post-doc som var involverade i projektet. Nu är vi tre seniora forskare, tre doktorander och två post-docs. HullMaster är något vi alla kan samlas kring. Det är ett verktyg vi utvecklar strategier för, har möten om och som knyter ihop alla våra projekt, säger Erik Ytreberg.


Dela på