Minskat resande drabbade sjöfarten värst

Coronapandemin medförde stora minskningar i svenskarnas resande. Av trafikslagen drabbades sjöfarten hårdast. Persontransporterna minskade med 74 procent.
De långvariga restriktionerna har medfört stora minskningar i resandet. Som helhet minskade svenskarnas resor med 13 procent mellan mars 2020–augusti 2021, jämfört med 2019, skriver Trafikanalys i en ny rapport som publicerades idag.
Som en följd av minskade långväga resor, främst utlandsresor och inhemsk turism, minskade transportarbetet på svenskt territorium med 17 procent mellan 2019 och 2020, enligt rapporten. Bantrafiken minskade med 43 procent, luftfarten med 64 procent, och sjöfarten med 74 procent.
”Passagerartrafiken har i princip stått still under 2020”, skrev Transportstyrelsen i rapporten Sjöfartsmarknadens utmaningar som kom i februari 2021. Fullt så dystert är det dock inte, menar Trafikanalys. Några belägg för att passagerartrafiken skulle stått helt still under 2020 hittar man inte i statistiken, men visst, antalet passagerare med sjöfart har varit avsevärt färre under coronapandemin än under 2019.
Resandet till Finland (inklusive Åland) har igenomsnitt under perioden mars 2020–juni 2021 varit en sjättedel av tidigare nivåer, medan resandet till Danmark och övriga utrikes destinationer har minskat med drygt hälften. Resandet till Gotland har minskat med 27 procent i genomsnitt.
Som helhet minskade resandet med 61 procent, men en viss återhämtning av antalet inrikespassagerare skedde under sommaren 2020. När sedan pandemins andra våg slog till under hösten 2020 minskade antalet passagerare igen, jämfört med 2019. För Finlandstrafiken var dock nedgången under juni 2021 fortfarande 75 procent, medan Gotlandstrafiken låg en fjärdedel under 2019 års värde.
Men vad händer nu när restriktionerna är borta? Kommer resvanorna att bestå? Trafikanalys skriver att resandet gått upp tydligt under perioder av minskade restriktioner och när hotet från smittan avtar, är det tänkbart att det långväga resandet med flyg, sjötrafiken till utlandet och till Gotland, och långväga tågresor kommer att närma sig tidigare nivåer. Men det långväga resandet kan naturligtvis minska av andra anledningar, såsom klimatproblematik, ökade energikostnader och internationella oroligheter.
-
Åsa Burman på eComExpo: sjöfarten viktig del av omställningen
-
Utsläppshandeln kommer att pressa sjöfarten
-
Det finns hopp om vätgas – men mycket jobb återstår
-
Designstrategin för propellrar till seglande fraktfartyg utvecklad
-
Det gröna bränslet kommer inte räcka
-
Ammoniak kan vara kommersiellt gångbart redan 2026
-
Är det möjligt att få alla länder att följa IMO:s skärpta klimatmål?
-
Så kan överflyttningen till hållbara sjötransporter öka
-
Stor brist på sjömän riskerar slå mot svenska ekonomin
-
Internationell heldag om framtidens sjöfart under Frihamnsdagarna i Göteborg