Traineeprogrammet förde Karolina till Korea
Nyss hemkommen från Korea konstaterar Karolina Malmek att Lighthouse traineeprogram gör henne till en bättre skeppsbyggnadsingenjör och rekommenderar samtidigt andra nyutbildade skeppsbyggare att söka till nästa säsongs traineeprogram.
Lighthouse traineeprogram är ett ettårigt program där nyutbildade ingenjörer inom skeppsbyggad, Naval Architects, från KTH och Chalmers får en unik chans att testa flera olika maritima arbetsplatser under ett år. Inför varje säsong antas två traineer och årets traineer Karolina Malmek och Claes Tretow är just nu ute på sina första arbetsplatser. Karolina kommer under säsongen att jobba på TTS Marine, SSPA och Floatel medan Claes under samma period kommer jobba på Alfa Laval, Stena och Transportstyrelsen.
- Det var förvånande för mig när jag började att jag direkt fick vara med och jobba på riktiga projekt, säger Karolina Malmek.
Följa bygget på plats
På TTS Marine fick Karolina börja på företagets strukturavdelning där hon jobbat med beräkningar av bland annat bildäckspaneler och ramper för roro-fartyg. Efter en månad på strukturavdelningen fick hon som en del i traineeprogrammet tillbringa en månad på TTS platskontor i Sydkorea och följa bygget av ett RoRo-fartyg.
- Vår roll var att inspektera och stötta installationsarbetet. Det var väldigt kul att det var produkter som jag jobbat med just innan jag åkte. Jag hade exempelvis suttit och räknat på vart man borde sätta fästpunkterna och ifall en viss vajer skulle klara belastningenarna för en liknande ramp. Då var det kul att se samma ramp i verkligheten och man inser att 20 meter är rätt långt, säger Karolina Malmek.
En vanlig arbetsdag kunde gå ut på att man testar olika delar utav installationen, så kallade items. Till exempel att en ramp är rätt installerad och går att hissa och sänka på rätt sätt. Ibland uppstår problem och då gäller det att identifiera problemet och hitta en lösning.
- Det är ett mycket mer mångsidigt arbete än vad jag trodde innan. Det var spännande att se att det är så många delar som ska till när man gör en installation.
Har du blivit en bättre skeppsbyggare?
- Ja, absolut! Jag tror jag blivit bättre på att förstå sammanhang, hur stora saker och ting är och att vissa saker samtidigt faktiskt är ganska lätt. Det är fascinerande att se hur båtar växer fram framför dig.
Väl tillbaka på TTS Marine i Sverige fortsätter Karolina att jobba med strukturberäkning och design och kan tillämpa många av de saker hon upplevde i Korea.
Ny traineeperiod startar
I december startade rekryteringen till nästa säsongs traineeprogram. Sista ansökningsdag är 31 januari 2018 och själva traineeprogrammet löper mellan slutet av augusti 2018 till september 2019.
- Jag tycker absolut man ska söka. Själv har jag ett brett intresse av sjöfart och det här är en bra chans att få erfarenhet av flera delar av (sjöfarts)näringen. Få komma ut och resa och se saker jag kanske inte kommer få se senare, att bredda sig både som ingenjör och skeppsbyggare, säger Karolina Malmek.
Karolina tipsar också om att man för att få en så bra traineeperiod som möjligt själv måste engagera sig och vara drivande i sin egen utveckling.
- Det är en fantastisk möjlighet, du får ett smörgåsbord med saker du kan lära sig, men det kräver lite av dig själv.
-
Streama seminariet Wind Propulsion in Theory and Reality
-
Osäkerhet hindrar grön omställning
-
Se seminarium om båtbottenfärger i efterhand
-
Sjöfartsindustrin är beredd att ta högre cyberrisker för att driva innovation
-
Stoppade vindkraftsparker ger onödig paus i omställningen
-
Han ska lära datorer segla
-
Kalkylverktyg ska hjälpa hamnar att ställa om
-
Regleringar i vägen för just-in-time
-
Streama den internationella konferensen om brandsäkerhet till sjöss
-
Forskare hjälper Umeå hamn bli en grön energihubb