Skip to main content

Tre frågor till Lighthouse tidigare traineer

12 januari 2017

31 januari är sista ansökningsdag till Lighthouse traineeprogram, läs nedan om tidigare traineers erfarenheter och råd till dig som önskar söka.

Karl Blomberg, Lighthousetrainee 2015-2016 

Vad är det bästa med traineeprogrammet? Lighthouse traineeprogram innebär en möjlighet att se den marina branschen i Sverige från de olika infallsvinklar som respektive företag står för, att knyta kontakter, bli inspirerad av erfarenhetstunga individer och få insyn i vitt skilda arbetsmetoder. Programmet är som en färdigknuten säck innehållandes total överblick och branschkännedom som annars tar flera år att bygga upp. Dessutom är det väldigt roligt att turnera runt på kontor och varv i världen och plocka hem godbitar från varje ställe!

Varför ska man söka och vem bör söka?

Detta är det optimala programmet för teknikintresserade båtnördar. Oavsett din tidigare erfarenhet och utbildning är du garanterad nya kunskaper, och du kommer se på den marina branschen med nya ögon, total överblick. 

Vad har du för tips till dem som söker?

Lighthouse traineeprogram särskiljer sig på så sätt att det är ett samarbete mellan flera aktörer i samma bransch, och genomförs inte på olika avdelningar inom samma företag som annars är vanligt. Den som söker bör därför vara beredd på den speciella situation som kommer med att rotera runt på olika företag och uppgifter. Man hinner aldrig riktigt bidra så mycket som man vill och kan på varje plats innan det är dags att flytta vidare. Programmet kommer med ett ansvar att själv ordna med viss administration och bestämma en struktur i uppgifter du tar dig an. Fördelen är stor frihet att utforska nya tekniska områden och roller. Vad gäller själva ansökan är tipset att visa på ditt starka intresse för teknik i fartyg och motivationen att bli en aktör i branschen.   

Lisa Kilsmark, Lighthousetrainee 2015-2016

Vad är det bästa med traineeprogrammet?
Variationen och att man får chansen att prova olika saker. Möjligheten att knyta kontakter är riktigt bra och att man får se så mycket olika kulturer och delar av företag.

Varför ska man söka?
Det är en otroligt bra chans att veta vem man är som ingenjör och vad man vill fortsätta med. Det är många som sagt att de önskar att de fått en liknande chans.

Vad har du för tips till dem som söker?
Var öppna och ta för er.  Ta chansen och prova så mycket som möjligt och ställ frågor. Jag ångrar ej att jag gick programmet och det har gett mig mycket som ingenjör och som person.

FAKTA

Lighthouse traineeprogram är ett unikt samarbete mellan företag och organisationer inom den maritima sektorn som bidrar till kompetensförsörjning inom den maritima sektorn i Sverige. Deltagande företag är Alfa Laval, Stena, TTS Marine AB, SSPA, Floatel och Transportstyrelsen.  

Related content: 

Sök till Lighthouse traineeprogram


Dela på