Hydrogen to port

I denna rapport analyseras med utgångspunkt i vätgasens egenskaper hur denna bör transporteras till kaj. Som fallstudie används Visby hamn och de framtida vätgasdrivna Gotlandsfärjorna, Gotland Horizon och Horizon X.
Med en antagen regional produktion av vätgas och den förväntade efterfrågan av vätgas visar rapporten att en lösning där vätgas transporteras i ett pipeline-system är den effektivaste lösningen. I rapporten ges en översikt över de regler och förordningar som styr etableringen av ett pipeline-system för vätgas. Slutligen presenteras beräkningsmetoder för att dimensionera såväl pipelines som kompressorer för ett givet flöde.
Kopplat till förstudien har även ett seminarium med tema vätgashantering i hamn arrangerats i samarbete mellan Lighthouse, Stockholms Hamnar, Svenskt Marintekniskt Forum, RISE samt Uppsala universitet.
Arbetet med förstudien har gjorts av Björn Samuelsson, Uppsala universitet (projektledare), Jim Allansson, Uppsala universitet samt Ellinor Forsström, RISE. Arbetet har skett i samarbete med Christer Bruzelius, Gotland Tech Development samt Charlotta Solerud och Camilla Strümpel vid Stockholms Hamnar
-
Ny rapport analyserar EU:s sjöfartsforskning och innovation
-
Nytt koncept kan förebygga blackouter
-
Andreas Bach ny verksamhetschef för Lighthouse
-
Ny rapport: Bränslemix av vätgas och metan knappast något för sjöfarten
-
Färja styrdes från Norge över riddarfjärden i Stockholm
-
Satellit tar sjöfartskommunikationen ut i rymden
-
Stora språkmodeller kan lösa operativa utmaningar
-
Se Hållbar sjöfarts årskonferens i efterhand
-
Från redo till förändring – så ska den sociala hållbarheten förbättras
-
Nu kan HullMASTER fixa fartygsskrov i hela Europa