Skip to main content
Sveriges samverkansplattform för sjöfartsforskning och innovation

De transportpolitiska målen allt svårare att nå


De transportpolitiska målen allt svårare att nå

12 maj 2025

Resor och transporter blev billigare medan elektrifieringstakten stannade av. I sin årliga uppföljning av de transportpolitiska målen konstaterar Trafikanalys att transportsektorns klimatmål till 2030 nu är mycket svårt att nå.

Efter att reduktionsplikten och drivmedelsskatterna sänktes i januari 2024 har Sverige fått några av EU:s lägsta drivmedelspriser. Samtidigt bromsar omställningen. Andelen laddbara bilar i nybilsförsäljningen minskade för första gången jämfört med året innan – ett tydligt trendbrott i elektrifieringen av bilflottan. Den sänkta reduktionsplikten har också lett till en kraftig ökning av utsläppen från vägtrafiken under 2024. Därmed blir det nu mycket svårt (även om reduktionsplikten ska höjas från 1 juli 2025) att nå det nationella etappmålet om en minskning av växthusgasutsläppen från inrikes transporter med 70 procent till 2030 jämfört med 2010.

- Ungefär tre fjärdedelar av tiden mellan 2010 och 2030 har nu passerat, och 2024 var utsläppen bara 23 procent lägre än 2010, säger Anders Brandén Klang, projektledare för Trafikanalys årliga uppföljning av de transportpolitiska målen.

Precis som tidigare år baserar Trafikanalys tillståndet i transportsystemet på 15 indikatorer. Om läget för transportforskning och innovation skriver man ordagrant precis som de senaste två årens uppföljningar: ”Sverige ligger långt fram i transportforskning och innovation, men prestationerna är trafikslagsspecifika. Vägtransporter, fordonsteknik och drivmedel dominerar forskning, investeringar och riskkapital.” I övrigt nämns svenska satsningar på ”fysiskt aktiva” resor (som projekten Gångcentrum och Cykelmiljarden) och att forskning visat att gång och cykling korrelerar med många positiva hälsoeffekter och minskad risk för dödlighet.

Sjöfarten då? Trafikanalys nämner att sjöfarten, liksom flyget, från och med 2024, är införlivade i EU:s handelssystem för utsläppsrätter. Det bör förstås medföra en positiv effekt på det svenska transportsystemet i framtiden då kraven kommer att skärpas stegvis men än så länge syns ingen mätbar effekt.

Trafikanalys konstaterar också att energianvändningen per utfört transportarbete på senare år främst har sjunkit inom vägtrafiken. På systemnivå har detta bidragit till en ökad konkurrenskraft för godstransporter på väg. Mer än hälften av godstransportarbetet sker nu på väg, medan de ännu energieffektivare godstransporterna med järnväg och sjöfart fortsätter att minska sina andelar sedan de transportpolitiska målen antogs.

Till uppföljningen


Dela på