Ny europeisk samarbetsplattform för inlandssjöfart

EU:s teknikplattform för sjöfart och Maritima frågor, Waterborne, lanserade i förra veckan en plattform för samarbete inom projekt för inlandssjöfart – IWT Projects Cooperation Platform. Plattformen samlar 37 EU-finansierade forsknings- och innovationsprojekt för att driva utvecklingen mot en mer hållbar och effektiv sjöfart på Europas inre vattenvägar.
Plattformen för samarbete inom projekt för inlandssjöfart (IWT Projects Cooperation Platform) fungerar som en central knutpunkt där projektledare och konsortier kan utbyta kunskap, skapa synergier och samordna strategier. Fokus ligger på nyckelutmaningar som nollutsläppsteknik, digitalisering, klimatanpassad infrastruktur, logistiklösningar och kompetensutveckling.
Genom att samla projekt på en gemensam arena kan aktörer överbrygga marknadshinder, stötta forskningen och påverka framtida politiska beslut. Plattformen stärker också synligheten för pågående projekt och det finns också planer på att arrangera gemensamma evenemang för att sprida resultat och knyta fler kontakter.
Jaap Gebraad, generalsekreterare för Waterborne, betonar vikten av samarbete:
”Vi välkomnar etableringen av Inland Waterway Transport (IWT) Projects Cooperation Platform. Samarbetet mellan de olika projekten inom inlandssjöfart bidrar till att skapa synergier, undvika dubbelarbete och i slutändan öka medvetenheten och effekten av de aktuella projekten. Dessutom erbjuder plattformen en unik kunskapsdatabas om den senaste forskningen och utvecklingen, vilket i sin tur ger viktig input till Waterborne Technology Platform vid uppdatering av våra strategiska forsknings- och innovationsagendor. Och sist men inte minst understryker den tydligt mervärdet av samarbete – endast tillsammans kan vi styra mot en motståndskraftig, konkurrenskraftig och hållbar framtid.”
Martin Quispel, projektledare vid Expertise Innovation Centre for Inland Barging (EICB), ser plattformen som en avgörande resurs:
”Det här är en ‘one-stop-shop’ för alla pågående europeiska projekt inom inlandssjöfart. Som koordinator för EU-projektet PLATINA4Action är vi stolta över att leda detta initiativ. Vi uppmanar alla att besöka webbplatsen, följa LinkedIn-kanalen och aktivt delta i utvecklingen av Europas inre vattenvägar.”
-
Ny rapport analyserar EU:s sjöfartsforskning och innovation
-
Nytt koncept kan förebygga blackouter
-
Andreas Bach ny verksamhetschef för Lighthouse
-
Ny rapport: Bränslemix av vätgas och metan knappast något för sjöfarten
-
Färja styrdes från Norge över riddarfjärden i Stockholm
-
Satellit tar sjöfartskommunikationen ut i rymden
-
Stora språkmodeller kan lösa operativa utmaningar
-
Se Hållbar sjöfarts årskonferens i efterhand
-
Från redo till förändring – så ska den sociala hållbarheten förbättras
-
Nu kan HullMASTER fixa fartygsskrov i hela Europa