Skip to main content
Sveriges samverkansplattform för sjöfartsforskning och innovation

Nya traineer till Lighthouse traineeprogram 2017-2018


Nya traineer till Lighthouse traineeprogram 2017-2018

25 april 2017

Stena Teknik, Floatel, Transportstyrelsen, TTS Marine AB, SSPA och Alfa Laval tar alla ett stort ansvar för framtidens sjöfart och deltar i Ligthouse traineeprogram. 28 augusti 2017 är dagen två nyutexaminerade Naval Architects, Karolina Malmek och Claes Tretow, påbörjar årets traineeprogram. De kommer under 12 månader få möjlighet att arbeta på tre olika företag som ingår i Lighthouse traineeprogram. Båda har stora förväntningar på traineeprogrammet och ser fram emot en lärorik och spännande tid.

Grattis och välkomna till Lighthouse traineeprogram Karolina och Claes! Varför valde ni att söka till traineeprogrammet?

- Jag brinner för Göteborg och tycker att det som händer inom den marina sektorn här är intressant. Jag ville få möjlighet att testa på att arbeta för flera olikaföretag och att se bredden inom industrin. Att få se sig om i världen känns viktigt då marin teknik och sjöfart är internationellt. I traineeprogrammet får jag chans att se hela kedjan från design till produktion och möta de människor som kommer att bygga och använda det man ritar, säger Karolina Malmek.

- Det var framförallt för de stora karriärmöjligheterna som finns och möjligheten att få se mycket av den svenska sjöfartsindustrin och lära sig om olika delar. Jag tror att för att lyckas som ingenjör är det viktigt att ha ett brett systemperspektiv över olika delar av sjöfarten. Jag vill också utvecklas som ingenjör och vara med och bidra till en minskad miljöpåverkan från sjöfarten, säger Claes Tretow.

Var har ni för förväntningar?

- Jag förväntar mig att det ska bli kul och utmanande. Jag tror att det kommer bli lärorikt men ibland lite frustrerande när man ska gå in i en ny yrkesroll. Sen tror jag att jag kommer att träffa många människor och få chans att se mig om. Jag hoppas att jag får lära känna och bli en del av sjöfartsnäringen i Sverige, säger Karolina Malmek.

-  Få jobba med erfarna ingenjörer inom olika områden och lära mig mycket om olika produkter och system som de olika företagen utvecklar och få en djupare förståelse för sjöfartsnäringen i Sverige och internationellt, säger Claes Tretow.

Vad ser ni mest fram emot?

- Jag ser fram emot att få använda de kunskaper och verktyg som man fått på KTH och tillämpa dem för att bidra till utvecklingen av ny teknik. Utlandserfarenenheten känns också väldigt spännande och att skapa ett kontaktnät inom svensk sjöfartsindustri, säger Claes Tretow.

- Det blir intressant att få följa riktiga konstruktions- och designprojekt och se resultaten av dem. Det är en stor skillnad från studierna och något jag ser fram emot. Jag tycker det ska bli spännande att se vad som är på gång just nu i Sverige och möta dem som jobbar med det, säger Karolina Malmek.

Vad hoppas ni kunna bidra med när ni nu börjar traineeprogrammet?

- Jag tror att jag kan bidra med både energi och kunskap. Jag gillar när det händer grejer, är handlingskraftig och vill alltid lära mig nya saker och försöka tänka i nya banor, säger Karolina Malmek.

- Jag tror att jag kan bidra med ett driv och energi och även med tekniska kunskaper som är färska från universitetet. Kanske även kunna bidra med egna visioner vad gäller framtidens sjöfart exempelvis vad gäller energieffektivisering, säger Claes Tretow.

- Jag brinner för frågor som rör minskningen av sjöfartens klimatavtryck och jag tycker att det är viktigt att utveckla teknik som för sjöfarten framåt i rätt riktning, säger Claes Tretow.

Text och bild: Carolina Kihlström


Dela på