Traineeprogrammet gav ”tio års erfarenhet” på ett år

Den som läser naval architecture och inte söker till Lighthouse traineeprogram begår ett misstag. Det säger Fabian Ebbesson som hade tre jobberbjudanden att välja mellan efter att ha gått programmet.
– Det var tre fina och likvärdiga erbjudanden. Inget var bättre eller sämre. Det fick bli läget som avgjorde.
Sedan höstas arbetar Fabian Ebbesson med hållfastighetsberäkningar, stabilitetsberäkningar och annat som hör en naval architect till på Sigma Energy Marine i centrala Göteborg, bara några kilometer från bostaden i Olskroken. För tio år sedan levde Ebbesson ett helt annat liv. Jobbade som ljud- och ljustekniker, hade egen firma, flängde land och rike runt och trivdes bra med det.
– Men det är en tuff bransch och jag sa aldrig nej till ett jobb. Jag var aldrig utan jobb, men det fanns alltid en oro över ekonomin ändå eftersom man aldrig visste hur det skulle se ut nästa månad. Det blev många långa dagar och efter några år insåg jag att kollegerna i branschen hade svårt att få en relation eller ett familjeliv att fungera.
Han funderade på att börja plugga igen. En kväll kollade han genom Chalmers utbud och hittade masterutbildningen naval architecture.
– Wow! Det här vill jag göra, tänkte jag och såg framför mig hur jag i framtiden designade högpresterande segelbåtar. Det var en ganska romantisk bild.
Intresset för segling hade han haft sedan barnsben då somrarna fylldes med seglatser längs västkusten, Norge och Danmark med farfars segelbåt. Sedan tonåren hade han visserligen mest sysslat med andra saker, men nu hade egen båt och seglade några veckor varje sommar igen. Det var bara ett problem. Han saknade behörighet att söka.
– Jag läste in tekniskt basår och sökte igen. Jag blev tredje reserv, kom inte in utan fick börja läsa till maskiningenjör i Borås. Andra året kom jag in på Chalmers och så småningom, 2021, tog jag min examen som Naval architect.
Lighthouse traineeprogram upptäckte han via en gästföreläsning. Det verkade jättespännande. Variationen, att få testa på olika arbetsuppgifter på fyra företag i branschen lockade. Han sökte, blev en av tre som antogs och som påbörjade sina traineeår hösten 2021. Under 12 månader var Fabian i tur och ordning på MacGregor, Saab Kockums, Stena Teknik och Berg Propulsion. Han arbetade med olika saker som hållfastighetsberäkningar, utveckling av arbetsmetoder och marknadsanalyser. Det blev också några resor.
– På Stena Teknik var jag till exempel med på en docking survey i Liverpool under några dagar. Jag fick också åka själv till Wien för att närvara vid modelltester i ränna. Jag var där i en vecka och representerade företaget gentemot klassningssällskapet som var involverat. Det var så klart kul att få det ansvaret.
Har då traineeprogrammet motsvarat förväntningarna? Definitivt, svarar Fabian utan att tveka.
– Läser man naval architecture och inte söker till traineeprogrammet begår man ett misstag.
Vad har varit det bästa med programmet?
– Det är just variationen, att få testa på så många olika saker. I en normal jobbkarriär tar det ju minst tio år att skaffa sig erfarenhet från fyra olika företag. Kontaktnätet är också viktigt. Nätverkandet. Branschen är som en ankdamm med stora vågor. Det har skapat supermöjligheter för mig och jag har fått flera jobberbjudanden, betydligt fler än de tre som jag till sist valde mellan.
Fabian Ebbessons kliv in i den maritima världen har som sagt inneburet stora förändringar. Borta är de långa arbetsdagarna och flänget runt landet. Till och med under traineeåret hade han tur. Det vara bara SAAB Kockums i Malmö som inte låg på pendlingsavstånd.
– Jag hyrde en lägenhet där ihop med traineen som skulle komma efter mig till SAAB Kockums. Det var lättare att hyra ett halvår och dela upp det än att försöka hitta en lägenhet i några månader.
Och så var det det där med få en relation att funka. På utbildningen till Naval architect på Chalmers träffade han sin nuvarande sambo.
– Hon jobbar på MacGregor. Det är kul. Vi försöker hålla det ifrån oss, men det är klart att det blir en del jobbsnack. Det är skönt att ha någon att prata med som förstår och ”talar samma språk”.
Ansökan till traineeprogrammet 2023/2024 är öppen från den 15 december 2022 till 31 januari 2023.
Läs mer om hur du ansöker
-
Se Hållbar sjöfarts årskonferens i efterhand
-
Från redo till förändring – så ska den sociala hållbarheten förbättras
-
Nu kan HullMASTER fixa fartygsskrov i hela Europa
-
I framtiden skräddarsys farleden i realtid
-
Nytt koncept för vätgasbunkring har testats framgångsrikt
-
Delade radardata kan göra isbrytning mer effektiv
-
Virtuella vajrar kan höja säkerheten och minska personalbristen
-
Hubb med driftsdata från fartyg kan utveckla sjöfarten
-
Ny europeisk samarbetsplattform för inlandssjöfart
-
Storleken spelar roll